18.9.2007

TULEVAISUUDEN ENNUSTAMINEN MAHDOTONTA ?


Saan koko ajan kritiikkiä kanssaopiskelijoiltani lopputyöni aiheesta. Miten voi olla mahdollista, että voit tehdä opinnäytetyötä tulevaisuuden ennustamisesta? Eihän sellaisesta voi kirjoittaa, koska se ei ole tiedettä!

Olen paljon kirjoittanut puolusteluja ja antanut esimerkkejä blogissasi siitä, miksi tulevaisuuden ennustaminen ja trendien ennakointi on erittäin tärkeää. Tässä erittäin tärkeitä lainauksia Mika Mannermaan Evolutionaarinen tulevaisuudentutkimus -kirjasta.


Tulevaisuus ei ole ennakoitavissa. Tästä seuraa, että on muodostettava käsityksiä tulevaisuudesta kuvailemalla mahdollisia kehityspolkuja: "Mikä on mahdollista?"

Tulevaisuus ei ole ennaltamäärätty. Tästä seuraa, että on tutkittava todennäköisiä vaihtoehtoja ja niihin johtavia kehityspolkuja yksityiskohtaisesti: " Mikä on todennäköistä?"

Tulevaisuuteen
voidaan vaikuttaa valinnoilla. Tästä seuraa, että on tehtävä valintoja vaihtoehtoihin johtavien polkujen toteuttamista: "Mikä on toivottavaa?"

Kun tulevaisuudentutkimus lisää tietoa tulevasta, se auttaa meitä ymmärtämään myös paremmin nykyhetkeä. Tulevaisuuden ennustaminen on ymmärrystä menneestä ja nykyhetkestä ja siitä mitä tulevaisuudessa voisi olla!

Tulevaisuudentutkimus lisä ymmärrystä myös nykyhetkestä. Erilaiset päätökset perustuvat usein eilispäivän tietoon ja uskomuksiin. Nykyhetken tutkimus erityisestä tulevaisuudesta tietämisen intressistä käsin (eli tulevaisuudentutkimus) voi antaa arvokasta tietoa siitä todellisuudesta, jota eletään juuri nyt.

Kuva Swarovski + Nick Knight

Ei kommentteja: