13.10.2007

PUKEUTUMISOHJE ELI PUKEUTUMISKOODI

Nyt kun kutsuja juhliin alkaa tippumaan postilaatikkoon, on hyvä muistella pukukoodeja. Olen itseasiassa kirjoittanut kyseisestä aiheesta toiseen blogiin! Tässä kyseinen postaus:

Juhlatilaisuuksiin on aina pukeutumiskoodi. Ainakin pitäisi olla. Juhlan järjestäjän taholta hyvää harkintakykyä ja suunnittelua kuvastaa se, että juhlaan esimerkiksi gaalaan asetetaan pukeutumiskoodi. Esimerkiksi gaalan juhlavuuteen vaikuttaa se, miten ihmiset ovat pukeutuneet.

Ohje esitetään perinteisesti vain miesten pukeutumiselle. Tämä johtuu vanhasta tavasta osoittaa juhlakutsu miehen nimellä, esimerkiksi herra ja rouva Ville Virtanen. Jos siis ohjeena on tumma puku tai smokki niin käyttötoivomus koskee vain miehiä.

Gaalan pukeutumiskoodiksi voisi mieltää hyvin tumman puvun. Tällöin naisen tulee pukeutua pitkään iltapukuun. Miehellä koodi tarkoittaa tummaa pukua tai smokkia. Tumman puvun kanssa pukeudutaan valkoiseen, asuun kuuluvaan paitaan. Tumman puvun kanssa tulee käyttää solmiota ja smokin kanssa rusettia.

Tumma puku pukeutumiskoodina on hyvinkin rajoitettu. Ja kun kutsuvieraat matkaavat toiselta paikkakunnalta juhlaan, on hyvä ottaa huomioon minkälaisen puketumiskoodin asettaa juhlalle.

Mieltäisin gaalan pukeutumiskoodiksi juhlavan asun. Koodi antaa tällöin vähän aihetta leikittelyyn ja persoonalliseen pukeutumiseen. Juhlavaa asua ei kannata sekoittaa juhlapuku koodiin, jolloin mies pukeutuu frakkiin ja nainen pitkään iltapukuun.

Tämä kesän metalli / metallihohtoisuus -trendi näkyy myös ensi syksyn muodissa. Esimerkiksi Dolce & Gabbana pukee miehen hieman pronssiseen smokki -tyyliseen pukuun (kuva alla). Myös ohut kravatti pysyy muodissa.


Valentino sen sijaan pukee miehen tummaan pukuun. Erikoisuutena on takin kiinnittämiskohta yhdellä napilla merimies -takin omaisesti toiselle puolelle takkia (kuva alla).

Mies voi hyvinkin leikitellä taskuliinojen kanssa. Vaihtaa esimerkiksi valkoinen liina lilaan.













Kuvat Style.com

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä iske tuo koko metalli/kulta -teema yhtään. Rap-kulttuurin kullan ihannointi on kyllä vienyt tuosta kaiken mielenkiinnon. Tulee mieleen David LaChapellen överit valokuvat. Tosin esim. venäjän ja lähi-idän varakkaaseen luokkaan tuo tyyli varmasti uppoaa erittäin hyvin ja sieltä tulevalla pääomalla on jo varmasti merkitystä. Valentinon klassinen tyylikkyys on ja pysyy, lisäksi uusi ote kaksiriviseen pukuun on tervetullutta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu... Eniten pohdin yleensä tätä suomalaisille (ja tamperelaisille?) tyypillistä alipukeutumista. Minusta on mukava tehdä juhlasta juhla pukeutumalla kunnolla. Luulen, että ihmiset eivät ymmärrä, että pukeutumalla tilaisuuteen sopivasti he kunnioittavat juhlan, gaalan tms. järjestäjiä, isäntäväkeä. Valmistautuminen juhlaan nostattaa myös omaa oloa.

Frei kirjoitti...

Pientä lisäystä:

eli se kutsun "vaatima" pukeutumiskoodi ohjaa myös naisen pukeutumista. Naiselta vaaditaan pitkää iltapukua AINOASTAAN jos kutsun pukukoodina on frakki. Smokki-koodilla naisen puku voi olla myös lyhyt, mutta pitkähelmainenkaan juhlapuku ei missään tapauksessa saa olla yhtä juhlava kuin frakin iltapuku.

Lisättäköön vielä myös se että vaikka kutsussa lukee pukukoodina frakki tai smokki, niin mies voi korvata puvun tummalla puvulla. Frakin voi lisäksi korvata kansallispuvulla - mutta huom. smokkia ei voi korvata esim. frakilla tai toistepäin.

Jos kutsussa lukee pukukoodina tumma puku, on kyseessä tosiaan tumma puku - ei smokki tai mikään liituraitapuku, eikä varsinkaan vaalea puku - eli tummaa pukua ei voi korvata millään muulla puvulla.

Jos tilaisuuden puketumisen olisi tarkoitus olla hieman vapaampaa, mutta kuitenkin juhlavaa voi koodiksi aina pistää pikkutakki, joka vaatii juhlavaa pukeutumista (ja joka varsinkin kylmään ja pimeään aikaan automaattisesti korvataan tummalla puvulla, joka voi siis myös olla tumma liituraita - muttei edelleenkään smokki tai frakki).

J.Hurme kirjoitti...

Mä väittäisin että hillitty liituraita menee vielä tummana pukuna. Toisena lisäyksenä se, että smokkiahan ei saa käyttää päivätilaisuuksissa - esimerkiksi kirkkojuhlissa yms.

Eikös tuo valentinon puku ole ihan normaali kaksirivinen puku, mutta vain yhdellä napilla. Kuinkakohan tuo pysyy ryhdikkään näköisenä päällä?