12.6.2007

MUODIN FILOSOFIAA ll

Kirjoitin hiljattain Georg Simmelin Muodin filosofia -kirjasta postauksen. Kirja on todellakin vienyt minut mennessään. Se on todellakin vanha, mutta siitä löytyy paljon yhteneväisyyksiä nykypäivään.

Suurin osa meistä on varmaan käsitellyt mitä muoti on ja mitä se merkitsee itselleen. Seuraavana otteita Georg Simmelin Muodin filosofia -teoksesta ja siitä mitä muoti on ja miten se käyttäytyy.

"Muodin olemus on siinä, että vain osa ryhmästä harjoittaa sitä, ja muut ovat vasta matkalla siihen. Kun täydellinen läpäisy on tapahtunut, ts. kun siitä, mitä alun perin vain harvat tekivät, tekevät todella poikkeuksetta kaikki, kuten eräiden pukeutumisen ja käyttäytymisen muotojen osalta tosiaan käy, ei ko. ilmiötä voi enää luonnehtia muodiksi. Kaikki muodin laajeneminen johtaa kohti muodin loppua."

"..muoti on erityisesti sellaisten yksilöiden temmellyskenttä, jotka ovat sisäisesti epäitsenäisiä ja sodinnaisuudelle alttiita, mutta joiden itsetunto tarvitsee kuitenkin samalla tiettyä huomionherättämistä, tunnustusta, erityisleimaa."

"Jos muoti ilmentää ja korostaa samalla samanaikaisesti samankaltaisuuden ja yksilöllisyyden viettiä, jäljittelyn ja huomionherättämisen houkutusta, niin tämä on ehkä selityksenä sille, miksi naiset
(silver: vähemmistöjen edustajat myös?) ovat yleensä erityisen riippuvaisia muodista. Siitä yhteiskunnallisen aseman heikkoudesta nimittäin, johon naiset ovat lähes koko historiansa ajan olleet tuomittuja, on seurauksena heidän kiinteä suhteensa kaikkeen, mikä on "tapana", mikä on "sopivaa", yleisesti pätevään ja hyväksyttyyn elämäntapaan."

Minulle muoti on: mahdollisuuksia, muuntautumiskykyä mutta samalla oman persoonan tiedostamista, erottautumista ja yksilöllisyyttä, vastaus kysymykseen: "olla ja ei-olla" eikä "ollakko vai eikö olla", nykypäivää, ajassa olemista, tutkimista, piristymistä, rakkautta ja halua pyrkiä eteenpäin.

Ei kommentteja: