5.8.2007

MUOTITIETOINEN MIES

"Miksi kutsua muotitietoista nykymiestä, jos ei halua haiskahtaa vanhahtavalta tai homoseksuaalilta? Muotiraati pyöritteli turhaan eri vaihtoehtoja: metro, juppi, snobi, fruittari - kaikki kelvottomia! Kaikin puolin kivaksi ilmaisuksi löydettiin dandy. Se lennättää ajatukset 1800-luvun alun aristokraatteihin."

Helsingin Sanomat Aleksi Kinnunen 27.7.2007

Todellakin! Kaikki vaihtoehdot metrosta fruittariin kelvottomia! Ja onko pakko nykypäivänä nimetä kaikki jonkun turhan sanan taakse? Taitaa olla lehdistöllä kaikki aiheet loppu. Itse en ainakaan halua kuulua mihinkään kategoriaan!

Tämä kyseinen muotiraati myös vaatetti dandyn ja ennusti tulevat trendit. Muotiraatiin kuuluvat Taideteollisen korkeakoulun maisteriopiskelijat Heidi Wikari ja Kalle Riihivainio sekä Stockmannin miesten vaatteiden sisäänostaja Karri Jalkanen.

Muotiraati päätyi kyseisessä artikkelissa siihen, että rentous korvaa miesten muodissa pillifarkkutrendin. Ja istuvuus, klassisuus, tunneside, laatu, älykkyys ja eettisyys ovat loppukesän ja syksyn trendikkään kaupunkilaismiehen tyylivinkit. Heidän mielestään miesten muodissa ovat pinnalla esimerkiksi futuristiset aurinkolasit, polvista ylöspäin löysät, alaspäin kapenevat pussihousut tai farkut sekä kauluspaita pienillä kauluksilla.

Futuristiset aurinkolasit Alessandro Dell´aqua s/s 2008 ->














<- Haaremihousut Dior Homme s/s 2008














Pienet kaulukset Dolce & Gabbana s/s 2008 ->

















Artikkelissa myös kerrotaan, että muoti on muutenkin siivottu kaikesta ylimääräisestä kuten printeistä, kuvioista, asusteista ja koruista. Pukeutuminen on siis hyvinkin minimaalista ja selkeää.

Muoti ja trendithän peilaavat yhteiskuntaa ja muuta ympärillämme tapahtuvaa. Opin Lontoon matkallani, että kun yhteiskunnalla menee hyvin, ihminen haluaa pukeutua minimaalisesti ja yksinkertaisesti. Taas kun yhteiskunnalla menee huonosti, halutaan näyttäytyä ja pukeudumme väreihin ja rikkaasti.

Luettuani kyseisen artikkelin jäin miettimään dandyn huoliteltua tyyliä. Minkälaisen kuvan se antaa yhteiskunnan tilanteesta? Ymmärrettävää on myös se, että muoti ja trendit etsivät vaihtoehtoja ja vastakohtia pinnalla oleville tyyleille. Tarkoittaen, että pillifarkuista siirrytään väljempiin housuin ja farkkuihin. Kaikesta huolimatta päädymme aina siihen, mitä muoti on ja miten se käyttäytyy ja kulkee. Muoti kulkee aina eteenpäin, mutta tehden aina ympyrää.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Spiraalin metafora vois kaiketi ympyrää paremmin luonnehtia muodin kulkua: eli eteenpäin mennään mutta mennyttä reflektiivisesti kerraten. :)

Anonyymi kirjoitti...

Toi pukeutumisen värikkyys tai näkymättömyys on muuten hyvä huomio. Sehän peilaa hienosti ihmis luontoa. koruissa on sitä samaaa kun toiset satsaa pieniin timanbtteihin niin toiset kiloon krääsää:) en nyt sano ettei krääsä olis kivaa. Kun on pellillinen pullia uunissa ei tarttte tuoda itteään niin esiin, ku sellainen joka vasta hankkii jauhoja.
Serkkuni valitteli taannoin kun aina löytyy huonoa seuraa... tiiät niin kuin siitä biisistä. Se että ei paita miestä tee on puoliksi vain totta. Kun miehellä on siiisti paita päällä se vetoaa renttuihin paljon vähemmän kun risainen "kukkapaita". Värittömyys hukuttaa eikä anna niin paljon tilaisuuksia tuoda itseään julki. mikä on hyvä on ihan itsestään kiinnni. Tosi kiva että eksyin sivuilles. kiitos desthea.com