29.8.2007

TRENDIEN ENNAKOIMISEN TÄRKEYS

Taannoin eräs opiskelija kysyi minulta koulussa, että saanko tehdä opinnäytetyöni tulevaisuuden ennustamisesta ja muoti-ilmiöiden syntymisestä. Ensimmäinen vastaukseni oli siihen: "Miksi en? Opiskelenhan media-alaa!"

Tulevaisuuden ennustaminen ja trendien ennakointi on varmaan monella ihmisellä pimennossa. Tulevaisuuden ennustamistahan ei luokitella tieteeksi. Suurin syy tähän on se, että sitä kun ei voi ennustaa. Mutta moni ei ole varmaan tullut ajatelleeksi sitä, kuinka tärkeää se oikeasti on! Tulevaisuuden ennustaminen on karkeasti sitä, mitä tulevaisuudessa voisi olla - skenaarioiden luomista.

Lähdetään vaikka siitä, miksi se on minulle tärkeää ja miksi olen siitä niin kiinnostunut.

Yksi: olen aina ollut kiinnostunut muodista. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin kiinnostunut vain vaatteista. Trendit ja muoti kattaa paljon muutakin kuin vain vaatetusalan.

Kaksi: jos itse aion työskennellä tulevaisuudessa minkälaisessa yrityksessä tahansa, pitää sen firman kilpailla muiden yritysten kanssa. Ja miten saada etylyöntiasema toisia firmoja kohtaan? Kurkottamalla ja haistelemassa tulevaisuutta!

Yhtenä syynä firmojen väliseen kilpailuun on koko ajan kehittyvät teknologia. Sen myötä maapallo on kutistunut ja luonut yhä tiiviimmän maailmankuvan. Tämä tietoteknologia on nopeuttanut myös muotivirtauksia, jolloin trendit ja uudet ilmiöt ovat kaikkien saatavilla. Noh, tämän myötä trendien ennakointi on myös vaikeutunut.

Lopputyöni seuraava iso harppaus on lokakuussa, kun pääsen Trendien ennakointi kurssille Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituuttiin. Kaksi päivää kestävä seminaarin tavoite on lisätä ymmärrystä tulevaisuuden ja trendien ennakoinnista ja niiden merkityksestä yrityksen toiminnan sekä osallistujan oman työn kannalta. Oma tavoitteeni on saada kurssista kaikki irti ja lähteä sieltä ohjaava opettaja "kainalossa". Tästä raportoin tulevaisuudessa lisää! Katotaan miten miähen käy! =)

Ei kommentteja: