30.5.2007

TRENDSETTERS ?

Selailin ystävän luona Alissa Quartin Brändätyt - ostetaan ja myydään nuoria -kirjaa ja silmiini osui lause trendsettereistä. Kirjan alussa kerrottaan, kuinka trendsetterit ostavat ja käyttävät kalliita merkkivaatteita.

Iltasanomissa kerrotaan, että trendisetterit tunnistaa siitä, että he eivät kopioi ketään, mutta jokainen heistä on vilkuillut näyteikkunoita, mainoksia ja musiikkivideoita ja poiminut niistä jotain omaan tyyliinsä sopivaa.

Kaksi yllä olevaa esimerkkiä ovat mielestäni vääriä. Esimerkit käyttävät trendsetter - ilmaisua väärin. En käyttäisi myöskään trensetterin yhteydessä sana -nimitystä vaan ilmaisua.

Kun trendsetter - ilmaisua lähdetään purkamaan, tulee siitä trend= trendi ja setter/ set =asettaa. Ja ilmaisu tuo jo ilmi sen, että luodaan jotain uutta.

Brändätyt -kirjassa trendsetterit käyttävät kalliita merkkivaatteita. Eivät he silloin ole luojia vaan "välineitä". Samaa voisi sanoa elokuva- ja musiikkitähdistä. Madonna ei ole trendsetter vaan enemmänkin "välittäjä", jolla on valtaa ja tunnettavuutta tuoda jokin tietty asia ihmisten tietoisuuteen ja nähtäville.

Mielestäni trendsetter on ihminen, jonka tehtävänä on haistella ilmaa, seurata ja havannoida kaikenlaisia tapahtumia ja ilmiöitä. Ja tarkoituksena luoda informaatio ja rakentaa tuotteita, joista tulee huomisen menestystuotteita.

1 kommentti:

Minttu kirjoitti...

Sun kannattaisi lukea Yuniya Kawamuran kirja Fashion-ology (jankutan tästä koko ajan - I know...). Siinä puhutaan vähän samasta aiheesta - eli muodin "gatekeepers" on oikeastaan = trendsetteri. Ne ovat henkilöitä, joilla on valta vahvistaa esim. tiettyjen designereitten erinomaisuus ja kuinka jotkut trendit lyövät läpi. Yleensä kukaan yksittäinen henkilö ei tähän kykene (vaikka toisilla on tietty enemmän vaikutusvaltaa kuin toisilla) vaan gatekeeperit ovat toimittajien, muotivalokuvaajien ja tiettyjen julkkisten muodostama verkosto = The Fashion System.

Hmmm. Kuullostaa ehkä hiukan himmeältä 200 sivua tiivistettynä kolmeen lauseeseen - mutta olen jokatapauksessa sitä mieltä, että sun kannattaisi tsekata tuo kirja, kun kerran tutkit trendien syntyä.

Kirja on sitäpaitsi aika paljon modernimpi (ja samalla myös vähemmän filosofinen) kuin Simmelin...