31.5.2007

MUODIN FILOSOFIAA

Kesäloman kunniaksi kävin eilen kirjastossa.
..tuossa lauseessa oli noin 1 001 asiaa väärin! =)
Kävin hakemassa kirjoja lopputyötäni varten. Kirjoitin alkuvuodesta seminaarini Tulevaisuuden ennustamisesta ja miten muoti-ilmiöt syntyvät. Samasta aiheesta jatkan tutkintotyössäni.

Löysin sattumalta hyllystä Georg Simmelin Muodin filosofia -kirjan. Herra luetaan historian keskushahmoihin modernin sosiologian saralla.

Ihastuin kirjaan välittömästi. Esipuhe on kerrassaan loistava vaikka paikoitellen päivänselvä asia. Siinä tulee esille, mitä muoti on ja miten se käyttäytyy vuosien ja sesonkien vaihtuessa:

Käsitehistorioitsijat ovat viime vuosina tutkineet käsitteen "moderni" historiaa. He ovat löytäneet "modernin" käytölle kolme eri merkitystä.

Ensinnäkin se on yhtä kuin "uusi". Tällöin sen vastakohta on "vanha". Tässä merkityksessä "via modernan" kulkijat tekevät siis tietoisen eron "vanhaan" ja perustelevat modernia, uutta sen omalta pohjalta. Toinen merkitys "modernille" on "nykyinen", jonka vastakohta on "entinen". Esimerkiksi naisten hameiden kohdalla puhumme nykyisestä pituudesta suhteessa entiseen. Kolmas, ja historiallisesti myöhäisin, merkitys "modernille" on "ohimenevä", jonka vastakohta on enää vain "ikuinen".

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Helvetin hienosti sanottu. Tuon kirjan voisi etsiä, nyt kun oln filosofiasta muutenkin innostunut.

Minttu kirjoitti...

Mielenkiintoista!

Teen omaa lopputyötäni vähän samasta aihealueesta... Eli tutkin miten uudet teknologiat tulevat käyttömuotiin. Tämä selittää myös tavallaan muodin/trendien syntyä.

Käytän teoriana pääasiassa Yuniya Kawamuran Fashion-ology -kirjassa esittelemää teoriaa muodin tuotannosta (the fashion system), mutta myös Simmelin & Barthesin teorioita.