3.7.2007

HIGH FASHION <-> STREET FASHION ?

Taannoin Minttu omassa blogissaan kirjoitti postauksen Catwalkin ja katumuodin välisestä ystävyydestä (?). Se käsitteli sitä, että nousevatko trendit katumuodista high fashioniin vai toimivatko catwalkeilla nähtävät asut suunnannäyttäjinä. Vaihdoimme pari mielenkiintoista kommenttiakin aiheesta.

S I L V E R:

"Lontoon matkallani, kun tapasin Trendstopin edustajan, keskustelimme tästä kyseisestä aiheesta paljon. Edustaja oli erittäin paljon sitä mieltä, että street-fashion on inspiraationa high-fashionin suunnittelijoille. Historissa luokkaerottelun aikana nykyinen high-fashion oli silloin yläluokkien tapa pukeutua. Muoti liikkui näin alemmas alaluokkiin. Ja kun karkeasti kääntää tämän nykypäivään, on tulos päinvastainen. Nykypäivänä kysymys kuuluukin, kuka on muodin huipulla? Katutyylin edustajat vai ihmiset, jotka pukeutuvat esimerkiksi Pradaan?


MINTTU:

"Tuo on yksi vallalla olevista näkemyksistä - eli että muodin "huippua" on katumuoti joka inspiroi suunnittelijoita ja siten päätyy catwalkeille. Itse olen taipuvainen uskomaan, että kysymyksessä on hiukan monimutkaisempi prosessi, eikä näitä trickle-down tai bubble-up (olen törmännyt myös trickle-across -teoriaan...) voi soveltaa sellaisenaan. Trickle-down sopi varmasti erinomaisen hyvin siihen viitekehykseen, jossa se on kehitetty (luokkayhteiskunta, jossa on selkeät luokkarajat) ja tietty kuvaamisvoima sillä on yhä. Muoti-ilmiöt syntyvät ja elävät kuitenkin vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kehityksen kanssa ja siksi tuntuu jotenkin yksinkertaistavalta tuumata, että high-fashion syntyy katumuodista. Katumuodin synty ja mekanismit eivät kuitenkaan ole samat (eikä yhtä yhteneväiset) kuin luokkayhteiskunnassa. Vaikka osa suunnittelijoista saa katumuodista tosi paljon vaikutteita, on high-fashion - ainakin mun mielestäni - huomattavasti laajempi ja monipuolisempi ilmiö. Onneksi!"

Allekirjoitan sen, että yhteiskunta vaikuttaa trendien syntyyn. Itseasiassa se on yksi tärkeä osa tulevaisuuden ennustamista. Forecasting future alalla työskentelevät ihmiset (inhoavat sanaa trendsetter, mieluummin käyttävät sanaa trendianalyytikko) miettivät erittäin paljon yhteiskunnallisia asioita, jotka vaikuttavat esimerkiksi tuleviin väreihin ja muotoihin.

Forecasting future alalla on kahdenlaista ns. ammattikuntaa, kun on kyseessä värit. Kun yhteiskunnalla menee huonosti, haluamme näyttää voivamme paremmin, jolloin pukeudumme väreihin. Kun yhteiskunnalla menee huonosti, haluamme pukeutua minimaaliseen asuun ja käytämmme hillittyjä värejä.

Hyvänä esimerkkinä yhteiskunnan vaikutuksesta on pikeepaidan kaulusten pystyssä pitäminen. Kaulusten pystyssä pitäminen alkoi 1960-1970 -luvulla, kun skinheadsit alkoivat pitämään Fred Perryn pikeepaitoja. He halusivat näin näyttää, että heillä menee hyvin ja he ovat suoraan sanoen kingejä.

Kuvat Style.com Alexander McQueen Spring 2008 ja Hel-Looks.com

1 kommentti:

Minttu kirjoitti...

:D

Laita mulle meiliä (löytyy mun blogista), jos haluat että tilaan sulle Fashion-ologyn. Saan sen täältä reilulla 200,- kruunulla.

Olen onnistunut hävittämään sun meiliosoitteen jonnekin...